Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Zdrowie

Zielona kawa a odchudzanie
Omawiana roślina, to zwykła kawa, której ziarna nie zostały poddane procesowi palenia ( stąd jej zielony kolor), jest więc to w pełni naturalny i znany od lat środek. Tak więc, jeżeli w zwyczaju masz, wypić sobie „małą czarną” i nie powoduje to u Ciebie skutków ubocznych, zielona kawa również nie powinna.
Czytaj więcej
Recepta na „syndrom dnia następnego”
To uczucie zna chyba większość z nas, niektórzy z własnego doświadczenia, ci bardziej ostrożni tylko z obserwacji. Zaczyna się zaraz po przebudzeniu od nieznośnego bólu i zawrotów głowy, towarzyszy mu światłowstręt i nadwrażliwość na dźwięki. Najlepiej byłoby zaszyć się w ciemnym pokoju pod kołdrą i przeczekać te męczące objawy. Ale przeczekać się nie da, bo pojawia się jeszcze ogromne pragnienie, a w cięższych przypadkach nudności, wymioty i biegunka.
Czytaj więcej
Menopauza
Przekwitanie to naturalny etap w życiu każdej kobiety. Rozpoczyna się między 45 a 50 rokiem życia. Jajniki zmniejszają wytwarzanie hormonów płciowych i ustaje miesiączka. Ostatnie krwawienie (około 50 roku życia), po którym przez rok nie wystąpiło inne, nazywane jest menopauzą. Wygaszanie funkcji wydzielniczych jajników niesie ze sobą szereg objawów fizycznych i psychicznych.
Czytaj więcej
Jak prawidłowo przyjmować leki ?
Przyjmowanie leków wzbudza w pacjentach pewne obawy. Często zastawiamy się czy warto stosować dany lek i czy okaże się skuteczny. Sukces farmakoterapii zależy nie tylko od odpowiedniego doboru preparatu, ale też jego prawidłowego zastosowania.
Czytaj więcej
Na ratunek wątrobie - ostropest plamisty
Wątroba to największy gruczoł naszego organizmu. Jedną z najważniejszych jej funkcji jest neutralizacja toksyn, drobnoustrojów, a także metabolitów lekowych. Uczestniczy także w syntezie hemu, który wchodzi w skład hemoglobiny oraz innych białek oraz produkuje żółć niezbędną do prawidłowego trawienia tłuszczy. To wszystko sprawia, że wymaga od nas specjalnego traktowana, bo jej prawidłowe funkcjonowanie przekłada się na kondycję całego, naszego organizmu.
Czytaj więcej
Potrzebujesz energii. Zapoznaj się z nasionami chia.
Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica) to pochodząca z Ameryki Środkowej roślina, której owoce zawierają dużą ilość owalnych nasion, nazywanych chia. Ich właściwości zdrowotne doceniły już plemiona Nahua (Azteków) w środkowym Meksyku. Nasiona chia były, zaraz po fasoli i kukurydzy, trzecią najważniejszą dla Azteków uprawą. Legenda głosi że Aztekowie i Majowie stosowali nasiona chia jako dający dużo energii pokarm. Nic dziwnego - zawierają one więcej kwasów omega-3 niż uchodzący za ich skarbnicę, hodowlany łosoś atlantycki.
Czytaj więcej
Resweratrol - wpływ na zdrowie ludzkie
Resweratrol to substancja występująca głównie w skórkach czerwonych winogron. To antyoksydant (przeciwutleniacz), czyli substancja zwalczająca wolne rodniki, których nadmiar powoduje przedwczesne starzenie się i może doprowadzić do licznych chorób, w tym tych układu sercowo-naczyniowego czy nowotworów. W związku z tym zmniejsza ryzyko tych chorób i przyczynia się do ogólnej poprawy zdrowia.
Czytaj więcej
Oregano i olejek z oregano - właściwości lecznicze i zastosowanie
Oregano, czyli lebiodka pospolita, to przyprawa, której właściwości docenili już starożytni Grecy. Przykładali oni liście tej rośliny, by złagodzić bóle mięśni. Z kolei Rzymianie stosowali je na ukąszenia skorpionów i pająków. Dawniej mężczyźni traktowali mieszankę z oregano i oliwy z oliwek jako środek na porost włosów. To samo połączenie bywało uznawane za skuteczny środek na reumatyzm i zwichnięcia. Z kolei sam olejek z oregano był stosowany na wzmocnienie odporności.
Czytaj więcej
Len zwyczajny w pigułce
Len jest najstarszą rośliną uprawną, należącą do rodziny lnowatych (Linaceae). Pochodzi z Bliskiego Wschodu. Surowiec to nasiona lnu. Len zwyczajny zawiera 30% do 40% oleju (w skład którego wchodzi od 36% do 50% kwasu linolenowego oraz 23% do 24% kwasu linolowego), 6% śluzu, 25% białek, kwasy tłuszczowe omega-3, fitoskładniki (lignany), flawonoidy. Len zwyczajny bogaty jest również w błonnik pokarmowy, enzymy (linamaraza), składniki mineralne (magnez, wapń, cynk, żelazo, potas, miedź, mangan), witaminy (B1, B6, PP, kwas foliowy, kwas pantotenowy, E).
Czytaj więcej
Zielona Herbata
Pięć tysięcy lat temu cesarz chiński Szen Nung, odpoczywając w cieniu drzewa herbacianego, czekał na swój ulubiony napój - przegotowaną wodę. Listki, które wpadły wtedy do garnka z wrzątkiem, sprawiły, że smak otrzymanego naparu zachwycił władcę. Aby powstała pełnowartościowa zielona herbata, liście przerabia się najpóźniej w godzinę po ich zerwaniu, zanim zaczną fermentować. Dzięki temu, nie są poddawane fermentacji i zachowują niemal wszystkie cenne substancje.
Czytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
NIE WYRAŻAM ZGODY
ZGADZAM SIĘ, CHCĘ PRZEJŚĆ DO STRONY
pixel