Młody jęczmień
Młody jęczmień ma więc silne właściwości przeciwutleniające, co warunkuje jego działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwwirusowe. Zielony jęczmień pomaga w leczeniu trądziku i owrzodzeń. Ponadto łagodzi bóle żołądka, bóle stawów i zmniejsza stany zapalne. Dodatkowo wysoka zawartość chlorofilu sprzyja odkwaszeniu organizmu, zapewniając równowagę kwasowo-zasadową organizmu.
Zielony jęczmień oprócz bogactwa witamin i składników mineralnych jest także źródłem rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który przyspiesza metabolizm tłuszczu w organizmie i obniża stężenie cholesterolu we krwi. Ponadto w zielonym jęczmieniu występują frakcje błonnika nierozpuszczalnego, warunkujące korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego i zmniejszające ryzyko nowotworu jelita grubego.
Może być pomocny w prewencji i leczeniu cukrzycy, chorób, serca, nadciśnienia tętniczego, hipercholesterolemii, bezsenności czy nadwagi i otyłości.
Preparaty z zielonego jęczmienia są polecane osobom pragnącym schudnąć ze względu na wysoką zawartość błonnika, jak również witamin i składników mineralnych. Rozpuszczalne frakcje błonnika pokarmowego zawarte w młodym jęczmieniu zwiększają uczucie sytości i opóźniają opróżnianie żołądka. Natomiast błonnik nierozpuszczalny pobudza perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom, które często pojawiają się u osób w trakcie odchudzania.
Według ekspertów z Rural Development Administration (RDA) spożywanie wyciągu z pędów jęczmienia przez mężczyzn powoduje zmniejszenie masy ciała o 8% w porównaniu z osobami niespożywającymi wyciągu. Ponadto w grupie osób stosujących wyciąg zmniejszyła się zawartość tłuszczowej masy ciała.
Jednak preparaty z zielonego jęczmienia to środki wspomagające odchudzanie, nie zastąpią odpowiednio zbilansowanej diety i aktywności fizycznej.
W jakiej formie jeść zielony jęczmień?
Zielonego jęczmienia nie jada się w formie sałatek czy surówek. Jest on dostępny w formie sproszkowanego soku oraz rozdrobnionej trawy jęczmiennej. Te dwie formy różnią się sposobem otrzymywania, który wpływa na wartość odżywczą otrzymanego preparatu. Proszek z zielonego jęczmienia uzyskuje się przez wyciśnięcie soku, który następnie suszy się za pomocą odparowania wody pod ciśnieniem w niskiej temperaturze. Taki sposób produkcji pozwala zachować właściwości zielonego jęczmienia. Natomiast proszek z trawy otrzymuje się w wyniku suszenia w wyższej temperaturze i przez dłuższy czas, co prowadzi do utlenienia składników odżywczych i zmniejszenia walorów zdrowotnych. Składniki zawarte w proszku z soku są lepiej przyswajalne. Niemalże w 100%, ze względu na brak zawartości błonnika, natomiast w preparacie z rozdrobnionej trawy jęczmiennej znajdziemy dużo błonnika, ale jego obecność zmniejsza przyswajalność składników odżywczych.
Przygotowanie soku z zielonego jęczmienia
Proszek z zielonego jęczmienia rozpuść w szklance chłodnej wody, soku owocowego lub soku ze świeżo wyciśniętych owoców. Pamiętaj, woda nie może być gorąca, bo spowoduje straty witamin i inaktywuje enzymy zawarte w zielonym jęczmieniu. Sok należy pić 20 do 30 minut przed jedzeniem, najlepiej 2 razy dziennie. Proszek możesz również dodać do jogurtu, płatków owsianych, zupy czy surówki.
Piśmiennictwo:
http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/suplementy/zielony-jeczmien-wlasciwosci-i-zastosowanie-czy-zielony-jeczmien-pomag_42393.html
Zdjęcie - https://pixabay.com/pl/