Tran czy olej z rekina?

2020-09-21
Tran czy olej z rekina?

Tran

Tran pozyskiwany jest z wątroby dorsza i ryb dorszowatych. Zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe n-3, takie jak: EPA (eikozapentaenowy) i DHA (dokozaheksaenowy) oraz witaminy A i D. Może być wzbogacony o witaminę E. Kwasy omega-3 są niezbędne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego oraz narządu wzroku w okresie płodowym. Również po urodzeniu powinny być regularnie dostarczane osobom w każdym wieku, ze względu na korzystny wpływ na wiele narządów. Metabolity kwasów EPA i DHA wykazują działanie przeciwzapalne, usprawniając funkcjonowanie układu immunologicznego. Ponadto witamina A zapewnia dobry stan błony śluzowej układu oddechowego, stanowiącej barierę dla drobnoustrojów. Z kolei witamina D jest niezbędna do produkcji substancji o działaniu przeciwbakteryjnym. Tran występuje w postaci płynu, często wzbogaconego o substancje smakowe lub w postaci kapsułek. Przy wyborze preparatu należy kierować się zawartością EPA/DHA w kapsułce. Osoba dorosła powinna przyjmować od 400 do 650 mg EPA/DHA na dobę, celem uzupełnienia codziennej diety. Nabyć można także żelki z tranem, przeznaczone dla dzieci.

Olej z rekina

Olej z rekina pozyskiwany jest z wątroby rekinów głębinowych: tasmańskiego lub grenlandzkiego. Zawiera alkiloglicerole oraz skawalen, czyli związki o charakterze lipidowym, a także niewielką ilość kwasów omega-3 oraz witamin A i D. Olej z rekina zawiera 60 – 85% skwalenu, dla porównania drugie źródło, czyli oliwa z oliwek, tylko 0,7%. Związki te dobrze wchłaniają się z jelita, a następnie trafiają do szpiku kostnego, śledziony, grasicy. Stanowią budulec do wytwarzania białych krwinek odpowiedzialnych za odporność. Udowodniono naukowo, że olej z rekina pobudza produkcję nie tylko komórek żernych, ale też przeciwciał i licznych cząstek aktywujących układ odpornościowy. Dodatkowo skwalen wykazuje powinowactwo do chorobotwórczych bakterii i wirusów, ułatwiając ich niszczenie przez białe ciałka. Z kolei alkiloglicerole wykazują właściwości przeciwnowotworowe. Prowadzą do śmierci komórek raka, poprzez zahamowanie transportu substancji odżywczych do ich wnętrza. Olej z wątroby rekina występuje w postaci płynnej lub kapsułek. Należy przyjmować 30 mg oleju w przeliczeniu na kilogram masy ciała, aby podnieść odporność. Również w tym wypadku przy wyborze preparatu trzeba zwrócić uwagę na zawartość ciał czynnych w dawce, najlepiej gdy zawiera około 100 mg alkilogliceroli.

Tran czy olej z rekina?

Wybór uzależniony jest od oczekiwanych efektów. Tran ze względu na zawartość kwasów omega-3 wpływa na wiele procesów w organizmie (układ krążenia, nerwowy), nie tylko odporność. Olej z rekina przede wszystkim pobudza układ immunologiczny, a także stanowi profilaktykę przeciwnowotworową. Obydwa typy oleju są przeciwwskazane osobom przyjmującym leki obniżające krzepliwość krwi.

Piśmiennictwo:
E. Materac, Z. Marczyński, K. H. Bodek: Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka, Bromatologia i Chemia toksykologiczna, 2013, 2, 225 – 233
http://biomarine.pl/pdf/wiadomosci_medyczne_nr9.pdf

Zdjęcia:
http://www.doctorshealthpress.com/food-and-nutrition-articles/health-benefits-of-cod-liver-oil
http://tribune-intl.com/shark-kills-man-while-diving-with-daughter-off-tasmania-coast/

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel