Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Zielona kawa a odchudzanie

2019-02-13
Zielona kawa a odchudzanie

Zielona kawa posiada inne właściwości niż palona. Mówi się, że czarna kawa nie odchudza, ale odwadnia i podnosi poziom hormonów wywołujących stres. Skąd więc biorą się odchudzające właściwości zielonej kawy?

Zielona kawa ma właściwości antyoksydacyjne, a jej spożywanie pomaga w wolniejszym odkładaniu się cukru w organizmie, dzięki temu, zamiast spalać cukier – spalamy tłuszcz i poprawiamy swój metabolizm.

W skład każdej kawy bez wątpienia wchodzi kwas chlorogenowy (ACG). Warto dodać, że czarna kawa ma zdecydowanie mniej kwasu chlorogenowego niż zielona. Kwas kawoilochinowy (chloragenowy) to wyjątkowo mocny przeciwutleniacz (pochodzący z grupy polifenoli, dokładnie fenolokwasów) ograniczający rozwój wielu różnych chorób.

Potwierdzono następujące właściwości kwasu chlorogenowego:
• neutralizowanie wolnych rodników – dotychczasowe badania wskazują na to, że zielona kawa wykazuje najsilniejsze działania antyoksydacyjne.
• działanie bakteriostatyczne i bakteriobójcze oraz grzybobójcze – już jedna filiżanka zielonej kawy, może w znaczący sposób skrócić proces leczenia niektórych zakażeń o charakterze bakteryjnym i grzybiczym, wzmacnia naszą odporność.
• zwiększenie aktywności hepatoprotekcyjnej – chroniącej wątrobę i upraszczającej jej odnawianie się
• usuwanie toksyn z organizmu
• regulacja ciśnienia krwi
• obniżenie ryzyka chorób układu krwionośnego.
• u panów pojawienie się kamieni żółciowych.
• zmniejszenie poziomu cukru we krwi.
Przynosi korzyści tym, którzy zmagają się z insulinoopornością – zakłóconą równowagą glukozy organizmie. Objawem jest obniżona wrażliwość wątroby, tkanki mięśniowej oraz pozostałych tkanek na działanie insuliny. Nieleczona insulinooporność prowadzi do powstania cukrzycy typu II, cukrzycy ciążowej oraz jest obecna w cukrzycy I typu.
• powstrzymanie namnażania wirusów
• wzmocnienie walki z cellulitem (skórką pomarańczową)
• redukcja tkanki tłuszczowej.

Inne rośliny zawierające spore ilości kwasu chlorogenowego: owoce kakaowca, głóg, suszone śliwki, pokrzywa.
Kolejnym składnikiem zielonej kawy, na który warto zwrócić uwagę jest kwas kumarowy (4 – hydroksycynamonowy), który minimalizuje ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej żołądka (poprzez zahamowanie namnażania się nitrozoamin).

Przede wszystkim pamiętaj, że nie ma cudownego środka na odchudzanie i nic nie jest w stanie zastąpić zbilansowanej diety połączonej z ćwiczeniami.

Zielona kawa to dobry środek o który można wzbogacić swoją dietę i bez problemu chudnąć.

Piśmiennictwo: 
http://www.zielonakawa-odchudzanie,pl/zielona-kawa
http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/suplementy/zielona-kawa-odchudzajacy-kwas-chlorogenowy-w-zielonej-kawie_40981.html
Zdjęcie - www.pixabay.com

Pokaż więcej wpisów z Luty 2019
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
NIE WYRAŻAM ZGODY
ZGADZAM SIĘ, CHCĘ PRZEJŚĆ DO STRONY
pixel