Czarnuszka - czarne złoto

2019-02-12
Czarnuszka - czarne złoto

Złoto faraonów
Zimnotłoczony olej z nasion czarnuszki ma bursztynową barwę, intensywny korzenny smak i zapach. Nazywany jest złotem ze względu na bogactwo składników. Zawiera w dużej ilości niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe n-6 (58%) - linolowy, eikozadienowy, oraz n-3 (3%) - alfa-linolenowy, a także jednonienasycone kwasy n-9 (25%) - oleinowy. Wykazano obecność wielu związków czynnych w nasionach: antrachinonów, saponin, flawonoidów, alkaloidów, fitosteroli, białek, witamin: A, E, F oraz z grupy B, minerałów: selenu, magnezu, żelaza i wielu innych.

Tymochinon
Największe właściwości lecznicze przypisuje się substancjom chinonowym. Dzięki obecności tymochinonu i jego pochodnych surowiec wykazuje aktywność przeciwbakteryjną oraz grzybobójczą. Wykazano także właściwości przeciwnowotworowe, polegające na zatrzymaniu wzrostu komórek rakowych. Obiecujące są wyniki badań nad zastosowaniem czarnuszki w cukrzycy. Okazuje się, że obniża poziom glukozy we krwi, jednocześnie podwyższając stężenie insuliny. Ponadto prawdopodobnie regeneruje komórki beta trzustki. Coraz częściej docenia się czarny kmin w leczeniu alergii. Skuteczność w niektórych przypadkach nie ustępuje lekom chemicznym, a dodatkową zaletę stanowi brak działań niepożądanych.
Najczęściej olej jest stosowany jako środek pobudzający odporność. Za sprawą właściwości przeciwwirusowych, doskonale chroni przed infekcjami dróg oddechowych. Przyczynia się również do wzrostu poziomu białych krwinek.
Z powodu wielu aktywnych związków czarnuszka działa także:
• przeciwpasożytniczo
• antyoksydacyjnie
• ochronnie na wątrobę, nerki oraz układ oddechowy
• obniża poziom cholesterolu
• podnosi płodność u mężczyzn

Jak stosować?
Czarnuszka dostępna jest w postaci oleju, kapsułek lub nasion. Osoba dorosła powinna przyjmować olej dwa razy dziennie po łyżeczce przed posiłkiem. Często się zdarza, że na początku kuracji pojawiają się objawy choroby. W większości przypadków to stan przejściowy, świadczący o rozpoczęciu oczyszczania organizmu pod wpływem czynnych składników czarnuszki. Olej stosować można zewnętrznie. Wcierany w skórę pomaga zwalczać trądzik lub różnego rodzaju podrażnienia. Aplikowany na skórę głowy wzmacnia włosy i pobudza ich wzrost.
Osoby, którym olej z czarnuszki nie smakuje, zastosować mogą kapsułki do połykania. Z kolei smakosze do wyboru mają jeszcze nasiona, używane jako dodatek do sałatek, mięs, nawet serów, a zmielone z powodzeniem zastępują pieprz.

Piśmiennictwo: 
M. Borusewicz, Z. Janeczko: Nigella sativa L. - roślinny surowiec o właściwościach plejotropowych, Postępy Fitoterapii 2015, 4, 223-236
http://www.czytelniamedyczna.pl/5408,nowosci-bibliograficzne.html
Zdjęcia - https://publicdomainpictures/net/

Pokaż więcej wpisów z Luty 2019
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel