Dlaczego wzmocnienie odporności jest ważne?

2020-09-21
Dlaczego wzmocnienie odporności jest ważne?

park_jesieniąJesień i zima to pory roku, w których organizm człowieka trudniej niż zwykle radzi sobie z mikroorganizmami chorobotwórczymi. Wpływ na to mają: brak słońca, zmiany temperatury, mniej ruchu na świeżym powietrzu. Do tego dochodzi stres, przemęczenie, stosowanie używek (palenie papierosów, picie kawy) oraz niewłaściwe odżywianie.


Działanie układu odpornościowego można poprawić, stosując preparaty dostępne bez recepty.

Aloes - poprawia procesy regeneracyjne i podnosi siły odpornościowe w zakażeniach bakteryjnych i wirusowych układu oddechowego.

Miód i propolis - działają bakteriobójczo (pod warunkiem, że nie jesteśmy uczuleni!). Najwięcej wartości leczniczych zachowuje w naturalnej postaci - podgrzewanie niszczy cenne składniki.

Czosnek - posiada unikalne właściwości naturalnego antybiotyku (allicyna i tiosulfinat) oraz wspomaga proces niszczenia drobnoustrojów (ajoen).

Jeżówka purpurowa - wzmacnia organizm poprzez nasilenie procesu wychwytywania i pochłaniania przez komórki układu odpornościowego wirusów i bakterii oraz pobudzanie białych ciałek krwi do wydzielania substancji przeciwwirusowych.

Herbata z kwiatów oraz sok (lub syrop) z owoców czarnego bzu mają właściwości napotne, obniżają gorączkę, działają wykrztuśne i przeciwbólowo. Działanie to zawdzięczają zawartości flawonoidów, kwasów organicznych, polifenoli, olejków eterycznych, antocyjanów, witamin A, B i C.

W skład oleju z oregano wchodzą fenole oraz terpeny – będące naturalnymi środkami grzybobójczymi, bakteriobójczymi, przeciwwirusowymi.

Olej z czarnuszki – najważniejszym składnikiem jest tymochinon o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbólowym. Dodatkowo jest to doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Witamina C – stymuluje tworzenie przeciwciał oraz regeneruje błony śluzowe. Powinna być dostarczana w pożywieniu kilka razy dziennie, ponieważ organizm nie potrafi jej magazynować.

Rutozyd – bioflawonoid, który poprawia elastyczność naczyń krwionośnych oraz zwiększa trwałość witaminy C. Polecany w okresie zwiększonej zapadalności na infekcje.

Acerola – jej owoc jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C. Oprócz niej zawiera prowitaminę A, ryboflawinę, tiaminę, niacynę, wapń, fosfor oraz flawonoidy, które hamują rozkład witaminy C i wzmacniają jej działanie.

Tran - to koncentrat oleju otrzymywany ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego lub innych ryb z rodziny dorszowatych. Zawiera unikalną kompozycję niezbędnych organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) z grupy omega-3 - w tym te najważniejsze, czyli kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA) - oraz omega-6, które usprawniają pracę układu odpornościowego oraz witaminę A (uszczelniającą i regenerującą błony śluzowe, utrudniając przenikanie przez nie drobnoustrojów) i witaminę D (która pobudza limfocyty T do walki z infekcjami).

Olej z wątroby rekina - pobudza syntezę przeciwciał oraz leukocytów, stymuluje fagocytozę. Zawiera alkiloglicerole, które gromadząc się w błonie komórek bakteryjnych, niszcząc je.

Pranobeks inozyny - hamuje namnażanie się wirusów.

Laktoferyna - działa przeciwwirusowo, wspomaga działanie innych substancji przeciwbakteryjnych.

Karagen - pomaga powstrzymać wirusy przed ich przyleganiem do błony śluzowej nosa.

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel