Zaparcia - odwieczny problem ludzkości
Problem zaparć
Na częstość występowania zaparć wpływ mają:
Dużą rolę w etiologii zaparć odgrywa także: mała aktywność fizyczna oraz złe nawyki związane z wypróżnieniem (najczęściej ignorowanie bodźców prowokujących organizm do defekacji).
Diagnostyka
Do badań diagnostycznych, pomocnych w zidentyfikowania zaparcia jako choroby czynnościowej lub wtórnej (występującej w wyniku występowania innej dolegliwości) zaliczamy: badanie brzucha, badanie per rectum oraz badanie pasażu jelitowego (przy pomocy znaczników nieprzepuszczalnych dla promieni rentgenowskich).
Sensowne wydaje się również przeprowadzenie z pacjentem wywiadu medycznego obejmującego: choroby współistniejące, przebyte leczenie chirurgicznego, radiologiczne lub chemioterapeutyczne, czynniki ryzyka oraz stosowane leki. Informacje takie pozwalają na zidentyfikowanie przyczyn istniejącego zaparcia. Często proponuje się pacjentom prowadzenie dzienniczka wypróżnień oraz kwestionariusza objawów.
Zaparcia czynnościowe u dzieci – to zespół objawów, definiowanych jako utrudnione wydalanie twardego stolca lub wypróżnienie rzadsze niż co 3 dni. Dotyczą one najczęściej dzieci w wieku 2-4 lat. Najprawdopodobniej związane są ze zmianą nawyków - samodzielnego korzystania z toalety lub nocnika.
Dzieci karmione piersią rzadko cierpią na zaparcia, ponieważ mleko, samo w sobie, posiada właściwości przeczyszczające.
Jak leczyć zaparcia?
Postępowanie terapeutyczne mające na celu wyleczenie zaparć obejmuje: modyfikację nawyków żywieniowych, wprowadzenie ćwiczeń fizycznych oraz zastosowanie leków przeczyszczających.
Modyfikacja diety oraz podwyższenie aktywności fizycznej dotyczy głównie zaparć sporadycznych. Wskazania dietetyczne to przede wszystkim wzbogacenie diety w pokarmy o wysokiej zawartości błonnika.
Zaliczamy do nich:
Według British Nutrition Foundation, dla zdrowych dorosłych osób, minimalne dzienne spożycie błonnika wynosi 18 g.
Należy również pamiętać o odpowiedniej ilości podawanych płynów - co najmniej 1-2 litry na dobę (najlepiej wody mineralnej, soków oraz kompotów). W przypadku wprowadzenie do diety błonnika, podaż płynów powinna być dodatkowo zwiększona. Korzystne jest równie wzbogacenie posiłków w kefiry, zsiadłe mleka czy maślankę, z uwagi na bogatą ilość bakterii probiotycznych poprawiających czynność trawienne.
Jednakże, kiedy takie postępowania lecznicze nie przynoszą oczekiwanych efektów można zastosować środki przeczyszczające.
Do najpopularniejszych należą:
Obecnie odchodzi się od stosowania oleju rycynowego oraz soli magnezu (tzw. sól gorzka).
Piśmiennictwo:
G. Dzierżanowski, G. Rydzewska: Zaparcie stolca – trudny problem leczniczy. PRZ GASTROENTEROL 2012; 7 (5): 249–263 K. Bielecki, I. Trytko: Zaparcia u ludzi w wieku podeszłym. POST. N. MED. 2008, 11: 760-766 M. Warowny-Krawczykowska: Problem zaparć u dzieci. STWORZONE DLA FARMACEUTY 2016, 2(12): 39-40 http://blonnikpokarmowy.info Zdjęcie - https://pixabay.com/pl