Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Blog

Oregano i olejek z oregano - właściwości lecznicze i zastosowanie
Oregano, czyli lebiodka pospolita, to przyprawa, której właściwości docenili już starożytni Grecy. Przykładali oni liście tej rośliny, by złagodzić bóle mięśni. Z kolei Rzymianie stosowali je na ukąszenia skorpionów i pająków. Dawniej mężczyźni traktowali mieszankę z oregano i oliwy z oliwek jako środek na porost włosów. To samo połączenie bywało uznawane za skuteczny środek na reumatyzm i zwichnięcia. Z kolei sam olejek z oregano był stosowany na wzmocnienie odporności.
Czytaj więcej
Len zwyczajny w pigułce
Len jest najstarszą rośliną uprawną, należącą do rodziny lnowatych (Linaceae). Pochodzi z Bliskiego Wschodu. Surowiec to nasiona lnu. Len zwyczajny zawiera 30% do 40% oleju (w skład którego wchodzi od 36% do 50% kwasu linolenowego oraz 23% do 24% kwasu linolowego), 6% śluzu, 25% białek, kwasy tłuszczowe omega-3, fitoskładniki (lignany), flawonoidy. Len zwyczajny bogaty jest również w błonnik pokarmowy, enzymy (linamaraza), składniki mineralne (magnez, wapń, cynk, żelazo, potas, miedź, mangan), witaminy (B1, B6, PP, kwas foliowy, kwas pantotenowy, E).
Czytaj więcej
Zielona Herbata
Pięć tysięcy lat temu cesarz chiński Szen Nung, odpoczywając w cieniu drzewa herbacianego, czekał na swój ulubiony napój - przegotowaną wodę. Listki, które wpadły wtedy do garnka z wrzątkiem, sprawiły, że smak otrzymanego naparu zachwycił władcę. Aby powstała pełnowartościowa zielona herbata, liście przerabia się najpóźniej w godzinę po ich zerwaniu, zanim zaczną fermentować. Dzięki temu, nie są poddawane fermentacji i zachowują niemal wszystkie cenne substancje.
Czytaj więcej
Czarnuszka - czarne złoto
Czarnuszka siewna (Nigella sativa), nazywana czarnym kminem lub rzymską kolendrą, naturalnie występuje w basenie Morza Śródziemnego, Afryce Północnej, na Bliskim Wschodzie oraz w Indiach. Jest to roślina jednoroczna, dorastająca do pół metra wysokości, kwitnąca dużymi, białymi kwiatami. Uprawy obecne są niemalże na całym świecie, również w Polsce. Pierwsze wzmianki o czarnuszce pochodzą z czasów starożytnych.
Czytaj więcej
Koenzym Q10 - wyzwalacz energii
Koenzym Q10 – ubichinon, należy do grupy enzymów. Litera Q oznacza z angielskiego ubiquinone - wszędobecny. Rośliny, zwierzęta i ludzie są zależni od małych cząsteczek koezymów zaangażowanych w wytwarzanie energii. Takimi centrami energetycznymi są mitochondria obecne w każdej komórce. To właśnie tam koenzym Q10 przekształca skladniki odżywcze w energię.
Czytaj więcej
Rzuć palenie
Dym papierosowy zawiera nikotynę oraz 5000 innych substancji. Znajdują się wśród nich: aceton, amoniak, chlorek winylu, cyjanowodór, formaldehyd, metanol, DDT (środek owadobójczy), tlenek węgla oraz wiele innych substancji rakotwórczych. Nie wykazano ani jednego pozytywnego skutku palenia. Dlaczego tyle osób sięga po papierosa? Palacze najczęściej odpowiadają, że to ich uspokaja oraz sprawia przyjemność. Nic bardziej mylnego.
Czytaj więcej
Przywitaj wiosnę witaminą D3
Pierwsze wzmianki o witaminie D3 pojawiły się już w XVIII wieku, przy okazji poszukiwania skutecznych metod leczenie krzywicy u dzieci. Wówczas to, obok terapii „kąpielami słonecznymi”, podawano olej z wątroby ryb jako specyfik zapobiegający i leczący choroby kostne. Na początku swojej popularności, trany były stosowane jedynie przez nadmorskich rybaków oraz ich rodziny.
Czytaj więcej
Wiesiołek - zdrowie i uroda
Wiesiołek dwuletni (Oenothera biennis) to roślina dorastająca do 150 cm wysokości. Łodyga jest prosta, wzniesiona, z naprzemiennie ułożonymi liśćmi. Kwiaty są lśniące, o żółtej barwie. Ze względu na to, że otwierają się wieczorem, bywał nazywany przez wędrowców nocną świecą. Pochodzi z Ameryki Północnej, a obecnie występuje na terenie całej Polski. Znaleźć go można na obszarach suchych, ruderalnych, przydrożach i nasypach kolejowych.
Czytaj więcej
Młody jęczmień
Zielony jęczmień stanowi bogactwo witamin i składników mineralnych. Jest źródłem witamin z grupy B, antyoksydantów (witaminy C i E, beta-karotenu), żelaza, wapnia, magnezu i cynku. Oprócz tego zielone łodygi jęczmienia zawierają naturalne hormony i chlorofil. W porównaniu z innymi roślinami zielony jęczmień jest bogaty w niezbędne aminokwasy, a więc te, których nasz organizm nie potrafi sam wyprodukować.
Czytaj więcej
Foliany w ciąży
Właśnie dowiedziałaś się, że wkrótce zostaniesz mamą. A może dopiero przygotowujesz się do macierzyństwa i wciąż masz wątpliwości, jak zadbać o siebie i swoje Maleństwo w czasie ciąży? Przedstawię informację, które dotyczą folianów, istotnych dla Was obojga związków, bez względu na to, czy już nosisz swoje dziecko pod sercem, czy ten piękny czas w życiu dopiero przed Tobą.
Czytaj więcej
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Następna strona
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
NIE WYRAŻAM ZGODY
ZGADZAM SIĘ, CHCĘ PRZEJŚĆ DO STRONY
pixel