Zaparcia, inaczej zwane obstrukcją, to problem, z którym borykają się ludzie od wieków. Często uciążliwy i długotrwały, jest powodem wizyt w poradniach gastrologicznych. To schorzeniem o wielu objawach, definiowane jako: zbyt mała częstość wypróżnień (często o twardym stolcu), oddawana wysiłkowo. Szacuje się, że dotyczy ludzi w każdym wieku, głównie osób starszych, ale również dzieci. Kobiety ciepią na zaparcia dwukrotnie częściej niż mężczyźni. W Europie problem ten dotyczy około 17,1% populacji.
Ból ucha to jedna z najbardziej dokuczliwych dolegliwości, która dotyka wielu pacjentów. Nagłe uczucie zatkania przewodu słuchowego prowadzi do nieznośnego dyskomfortu. Często jego przyczyny są znane m. in. korzystanie z basenu (zwłaszcza chlorowanego), nurkowanie, przebywanie w saunach (duża wilgotność oraz wysoka temperatura), zbyt intensywne czyszczenie uszu przy pomocy patyczków higienicznych czy podrażnienie ucha słuchawkami. Niekiedy zapalenie ucha zewnętrznego może towarzyszyć zapaleniu zatok.
Wszawica to nadal poważny problem społeczny. Wydaje się to niezrozumiałe, ponieważ poziom naszego życia podniósł się znacząco, a przestrzeganie zasad podstawowej higieny jest szeroko rozpowszechnione. Tak więc, w czym tkwi problem? Do niedawna sądzono, że jest przypadłością „marginesu społecznego”, co nie do końca jest prawdą, ponieważ wszawica to choroba zakaźna. Wszy przenoszone są podczas bezpośredniego kontaktu (np. przytulania czy korzystania z tych samych grzebieni). Ich występowanie w dużych skupiskach społecznych (szkołach, przedszkolach) jest związane głównie z bagatelizowaniem problemu i niechęcią do leczenia, co sprzyja dalszemu jej rozprzestrzenianiu.
Na pytanie: "Co dają pszczoły?", odpowie już trzy letnie dziecko, uczące się mówić i poznające otaczający świat - miód. Miód to nie tylko naturalny produkt o wysokich wartościach odżywczych i smakowych ale także substancja wykazująca szereg właściwości prozdrowotnych, profilaktycznych oraz leczniczych. Większość z nas, pierwsze objawy przeziębienia leczyła babciną miksturą z ciepłego mleka z miodem lub mniej smaczną, ale zdecydowanie skuteczniejszą, z dodatkiem czosnku i masła. Z pszczelego ula pozyskać można jeszcze jeden bardzo cenny produkt. Zdecydowanie mniej znany, może trochę niedoceniany, lekko schowany w cieniu "wielkiego" miodu – propolis (kit pszczeli).
Pacjenci zgłaszający się do apteki borykają się często z problemem kaszlowym, jest on na tyle skomplikowany, że w większości przypadków nie wiadomo jakiego jest rodzaju. A dodatkowe pytanie ze strony farmaceuty o jego charakter, wzbudza niejednokrotnie wątpliwości.
Kiedy do organizmu wtargnął wirusy lub bakterie, budzi się układ odpornościowy. W jego skład wchodzą między innymi miliardy komórek odpornościowych, których zadaniem jest rozpoznawanie i niszczenie ciał obcych.
Tran zna prawie każdy. Powszechnie wiadomo, że ma korzystny wpływ na odporność. Najczęściej przypominamy sobie o nim jesienią, chcąc zabezpieczyć się przed zachorowaniami w okresie zimowym. Oprócz tranu na aptecznych półkach znajduje się olej z wątroby rekina. Wbrew obiegowym opiniom nie są to identyczne produkty. Wręcz przeciwnie, zasadniczo różnią się składem.